Menu

Piekarnik do kuchni. Jak wybierać?

Na rynku dostępne są różne rodzaje piekarników, które pozwalają na dopasowanie odpowiedniego modelu do potrzeb i wymagań klienta. Decyzja o zakupie piekarnika powinna być przemyślana, uwzględniająca potrzeby użytkownika, wielkość kuchni, umiejscowienie piekarnika i jego funkcjonalności. Po pierwsze, powinieneś zastanowić się, czy potrzebujesz piekarnik samodzielny, który pozwoli zamontować się w dowolnym miejscu w kuchni, na przykład na słupku, w odpowiedniej wysokości, czy też wybierasz klasyczne rozwiązanie, gdzie piekarnik zintegrowany jest z płytą grzewczą.

Piekarniki można podzielić ze względu na sposób działania, a więc parowe, elektryczne i gazowe, oraz parowe z funkcją pieczenia. O ile gazowe to standardowe modele piekarników, napędzane gazem, a tyle elektryczne pozwalają na wykorzystanie w pierniku wielu dodatkowych funkcji. Tutaj warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną. Z kolei piekarnik parowy dedykowany jest tym, którzy lubią przyrządzać zdrowe i lekkie potrawy, z małą zawartością tłuszczu. Pozwalają na pieczenie potraw w wilgotnym środowisku przy użyciu niższej temperatury.

Do wielkości kuchni należy dopasować wielkość piekarnika. I tak, producenci oferują małe, zwarte, kompaktowe piekarniki o zmniejszonych wymiarach, standardowe, gdzie szerokość i wysokość wynosi około 60 cm, oraz powiększone, gdzie szerokość wynosi około 90 cm, a głębokość dochodzić do 50 cm. Piekarniki powiększone dedykowane są raczej do dużych kuchni, bardziej przestronnych. Oczywiście, wielkość rodziny i sposób jej żywienia ma tutaj ogromne znaczenie.

Wybierając piekarnik, zastanów się, jak będziesz g otwierać i jak będziesz wyjmować potrawy. Klasycznym rozwiązaniem są prowadnice drabinkowe i drzwi otwierające się ku dołowi. Wygodniejsze są drzwi otwierane na bok, lub wysuwany z piekarnika wózek, na którego drzwiczkach umieszone są drabinki z potrawami. Można również wybrać piekarnik, z którego potrawy wyjmuje się prowadnicami teleskopowymi, co wygląda mniej więcej tak, jakbyś wyjmował szufladę.

Piekarniki mają nieograniczone wręcz funkcje. Możesz wybierać spośród piekarników wyposażonychw podwójna komorę, co umożliwia pieczenie dwóch potraw w dwóch różnych temperaturach. Moesz wybrac taki, który ma funkcje mikrofali, rozmrażanie czy termosondę, która, wprowadona bezpośrednio do pieczonej potrawy pozwala na automatyczne kontrolowanie temperatury i wyłączenie piekarnika, gdy ta jest gotowa. Współczesne piekarniki wyposażone są w funkcję samoczyszczenia, grzanie dolne i górne, grill i szereg innych, dzięki którym używanie piekarnika staje się przyjemniejsza i prostsza.

Wielu producentów piekarników zadbało również o bezpieczeństwo najmłodszych, stąd zabezpieczenie piekarników przed przypadkowym otwarciem przez dziecko, przypadkowym włączeniem, ale też proponowane są piekarniki z chłodnym frontem i chłodnym uchwytem.

Podziel się