Menu

Kuchenka gazowa, elektryczna czy indukcyjna

Kupujesz kuchenkę i zastanawiasz się jaką wybrać? Przeczytaj nasz artykuł, w którym omawiamy zalety i wady najpopularniejszych rodzajów kuchenek. Przeczytaj, a podjęcie decyzji będzie dla Ciebie łatwiejsze!

 

Przed zakupem przemyśl jakie masz oczekiwania wobec tego sprzętu i jakie możliwości stwarza Twój dom lub mieszkanie. Wygląd i typ kuchenki warto dobrać biorąc pod uwagę nie tylko aspekty wizualne ale i kwestie bezpieczeństwa i wygody.
W zależności zmienia się również jej cena. Jaki zatem nasz wybór?

Kuchenka gazowa

Kuchenka gazowa to rodzaj, który dostępny jest na rynku przez wiele lat. Kupno kuchenki gazowej to ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo jest bardzo prosta w obsłudze, dlatego ze względu na przyzwyczajenie jest często wybierana przez osoby starsze i tradycjonalistów.

Poza niską ceną, tradycyjna kuchenka gazowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie posiadają solidnej instalacji elektrycznej lub mieszkają w regionie, który jest narażony na częste przerwy w dostawie energii elektrycznej. Nawet kiedy w domu nie ma prądu, możesz przygotować na niej posiłek.

Dzięki niej możesz korzystać z klasycznej metody gotowania na ogniu, cenionej przez niektórych smakoszy, twierdzących że gotowanie na kuchenkach innego typu pogarsza walory smakowe. Dodatkowo zawsze możesz wykorzystać palniki do podpieczenia czy opalenia składników potrawy, na przykład cebuli.

Niestety kuchenka gazowa ma również sporo wad. Nie jest rozwiązaniem najbezpieczniejszym, dlatego w nowoczesnym budownictwie odchodzi się od zapewnienia gazu do podłączenia kuchenki w celu zapobiegania nieszczęśliwym wypadkom. Takie kuchenki są narażone na ulatnianie się gazu, który niekontrolowany może prowadzić do śmierci.
Dlatego, jeżeli zdecydujesz się na zakup tego typu sprzętu, regularnie kontroluj stan kuchenki i zadbaj o odpowiednią wentylację.

W domu pełnym małych dzieci taka kuchenka stanowi źródło zagrożenia. Nie tylko ze względu na ryzyko poparzenia poprzez włożenie ręki w płomienie ale i niekontrolowanemu wyciekowi gazu, kiedy dziecko odkręci kurek bez naszej wiedzy.

Niska wydajność to kolejna wada takiego sprzętu. Podczas gotowania spora cześć ciepła po prostu ucieka, dlatego sam proces trwa dłużej niż w kuchenkach innego typu. Po nagrzaniu się palników, kiedy nasza potrawa się przypala lub kipi, musimy przestawić garnek na inny palnik. Do tego, na gorącym materiale plamy szybko przywierają i ponieważ kuchenka zawiera wystające elementy, jest problematyczna w czyszczeniu.

Taka kuchenka nie jest też zbyt delikatna dla naszych garnków. I chociaż do przygotowywania posiłków nie potrzebujemy specjalnego sprzętu, jak ma to miejsce w przypadku kuchenki indykcyjnej, musimy mieć świadomość, że gotując na kuchence gazowej, nasze garnki z biegiem czasu zostaną zniszczone. Opalanie płomieniami i zaschnięte plamy na pewno pogorszą ich estetykę. Sama kuchenka nie jest tez atrakcyjna wizualnie, więc będzie lepszym wyborem dla osób, które nie przywiązują wagi do nowoczesnego wyglądu sprzętu.

Kuchenka elektryczna

Przy kuchence elektrycznej nie potrzebujemy specjalnej instalacji gazowej, butli czy specjalnej wentylacji. Nie musimy również inwestować w specjalne garnki. Jednocześnie możemy cieszyć nowoczesnym wyglądem kuchenki i wygodą gotowania, wydając na jej zakup stosunkowo mało pieniędzy. Kuchenka elektryczna wydaje się więc kompromisem pomiędzy wariantem najbardziej ekonomicznym a wydajnym i bezpiecznym.
Kuchenki elektryczne z płytą ceramiczną są łatwe w utrzymaniu czystości, co jest szczególnie ważne w miejscu, w którym przygotowywane są posiłki. Gładka powierzchnia umożliwia łatwe czyszczenie.

Gotując na kuchence elektrycznej, musisz jednak pamiętać, że potrzebuje ona trochę czasu na rozgrzanie pola i jego ostygnięcie. W związku z tym nie jest tak ekonomiczna jak kuchenka indukcyjna i w przypadku gdy potrawa zaczyna się przypadać, trzeba ją szybko odstawić. Kuchenka na zmiany temperatury reaguje z opóźnieniem, ze względu na konieczność ochłodzenia się.
Ze względu na wolne ochładzanie się, możliwe jest wykipienie potraw, a wylany płyn zasychając na gorącej powierzchni stworzy czasem trudną do usunięcia plamę. Jej czyszczenie jest jednak łatwiejsze niż w przypadku kuchenki gazowej, ze względu na gładką powierzchnię.
Kuchenka elektryczna nie posiada widocznego płomienia, jednak nadal stwarza niebezpieczeństwo poparzenia się. Dlatego jeżeli masz w domu małe dziecko, podczas jej używania powinieneś być wyjątkowo ostrożny.
Montując kuchenkę elektryczną zamontować w domu gniazdo trójfazowe i liczyć się z tym, że podczas przerwy w dostawie prądu, skorzystanie z kuchenki będzie niemożliwe.

mleko kipi na kuchence elektrycznej

Kuchenka indukcyjna

Kuchenka indukcyjna działa na zupełnie innej zasadzie niż dwie wyżej wymienione. Do podgrzewania potraw wykorzystuje pole elektromagnetyczne, ogrzewając jedynie dno garnka. Minimalizuje to ryzyko poparzenia się, dlatego ze względów bezpieczeństwa jest szczególnie polecana do domów, gdzie znajdują się małe dzieci.

Wybór kuchenki indukcyjnej to również małe zużycie prądu. Potrawa gotuje się szybciej, straty ciepła są mniejsze a dodatkowo kuchenka wyłącza pole, kiedy zdejmujemy z niej garnek. Na zmianę temperatury reaguje natychmiastowo, więc nie ma potrzeby przestawiania garnka lub patelni. Każdy rozlany płyn ląduje na zimnej powierzchni, więc nie przypala się i nie przywiera. Dzięki temu czyszczenie kuchenki jest wyjątkowo łatwe.
Zakup kuchenki indukcyjnej to niestety spory wydatek. Do tego dochodzi kupno specjalnych ferromagnetycznych garnków. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy posiadasz takie w domu – przyłóż do nich magnes – powinien się przyczepić.
Tak jak w przypadku kuchenki elektrycznej, potrzebne będzie gniazdo trójfazowe a przerwy w dostawie prądu oznaczają przerwy w używaniu kuchenki.

Szukasz idealnej kuchenki idealnej dla Ciebie i Twojej rodziny? Zapraszamy do naszego zakładu! http://milenium-agd.pl/sprzedaz-agd/

Podziel się