Menu

Jak przedłużyć żywotność lodówki

Zastanawiasz się, co zrobić żeby Twoja lodówka działała dłużej? Przeczytaj nasz artykuł, w którym podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.

Lodówka to urządzenie, które pracuje w naszym domu przez całą dobę, generując około 25% zżucia prądu. Jej prawidłowe działanie przedłuża żywotność produktów spożywczych i gwarantuje ich świeżość. Prawidłowo działająca lodówka pracuje wydajnie i cicho. Co zrobić, żeby posłużyła nam jak najdłużej?

Odpowiednie ustawienie

Żeby lodówka działała wydajnie, ważne jest wybranie dla niej odpowiedniego miejsca w domu czy mieszkaniu. Nie powinna znajdować się obok źródeł ciepła, takich jak piec i kaloryfer. Spowoduje to, że będzie potrzebowała więcej energii, żeby ochłodzić swoje wnętrze. Jeżeli masz taką możliwość, wybierz zacienione miejsce. Promienie słoneczne, padające przez okno podczas całego dnia, podnoszą temperaturę.

Kiedy już wybierzesz miejsce, ustaw lodówkę w odpowiedniej odległości od ściany. Pamiętaj, że tył lodówki nagrzewa się i konieczna jest przestrzeń zapewniając prawidłową cyrkulację powietrza.

Częstą przyczyna problemów jest nieprawidłowe wypoziomowanie lodówki. Dobrze, żeby lodówka była delikatnie przechylona do tyłu- dzięki temu drzwiczki łatwiej będą się domykać.

 

Użytkowanie

Częstą przyczyną skrócenia żywotności naszej lodówki, jest jej niewłaściwe użytkowanie. Przy zakupie nowej lodówki, warto przeczytać instrukcję obsługi, bądź chociaż przejrzeć najważniejsze punkty, dotyczące użytkowania i czyszczenia. Znajdziemy tam wiele przydatnych informacji, które uchronią nas przed uszkodzeniem lodówki.

Bardzo ważną sprawą jest utrzymywanie lodówki w czystości. Kilka razy w roku, powinno się całkowicie rozmrażać lodówkę i czyścić ją z zewnątrz i wewnątrz. Do czyszczenia półek i wnętrza możesz użyć wody z octem lub sodą oczyszczoną. Pamiętaj tylko, żeby nie czyścić octem uszczelek przy drzwiach – może je uszkodzić.

Czyszczenie i dbanie o dobrą kondycję uszczelek to bardzo ważna kwestia. Ich dobry stan gwarantuje, że chłód z lodówki nie będzie wydostawał się na zewnątrz, zmniejszając efektywność jej pracy i prowadzać do większego poboru prądu. Istnieje prosty sposób na sprawdzenie, czy nie należy ich wymienić: włóż w drzwi kartkę papieru – jeżeli dobrze się trzyma, uszczelki są szczelne. Jeżeli nie, trzeba je wymienić.

Brud w uszczelkach, prowadzi do nieszczelności. Nie tylko w tym miejscu, sprawia on, że nasza lodówka jest mniej wydajna i szybciej się zużywa. Kiedy znajduje się na półkach i ścianach, nasza lodówka musi go ochłodzić, zużywając przy tym więcej prądu. Poza tym, gromadzi się w nim wiele bakterii.

Poza wnętrzem lodówki, warto przy porządkach zwrócić uwagę na jej tył. Znajdujący się tam obwód odpowiada za prawidłowe chłodzenie naszej lodówki, odprowadzając ciepło. Jeżeli jest zanieczyszczony i zakurzony, odprowadzanie ciepła jest utrudnione i wydajność naszego sprzętu spada. Lodówka pracuje dłużej i ciężej, zużywając więcej prądu. Możesz tez zaobserwować, że jej praca jest coraz głośniejsza.

Na dole Twojej lodówki gromadzi się woda? Warto sprawdzić czy nie zatkał się otwór do odprowadzania wody – możesz go odetkać przepychaczem dołączonym do lodówki. Żeby zapobiec zbieraniu się wilgoci, przechowuj jedzenie w szczelnie zamkniętych pojemnikach, szczególnie gotowe potrawy czy warzywa i owoce. Oszczędzisz w ten sposób kompresor lodówki, który podziała dłużej.

Duże znaczenie ma tez rozmieszczenie potraw i ich ilość w Twojej lodówce. Optymalnie jest, gdy lodówka jest zapełniona w około 75%. Dzięki temu, schłodzone już potrawy chłodzą wnętrze lodówki a jednocześnie zapewniona jest optymalna cyrkulacja powietrza. Przy rozkładaniu produktów w lodówce, zwróć uwagę, żeby nie były one ściśnięte tylko luźno rozmieszczone. Dzięki temu nie tylko zachowają dłużej świeżość ale też zapewnisz swobodny przepływ powietrza i łatwiej będzie Twojej lodówce je schłodzić.

Przy rozmieszczaniu produktów w lodówkach z systemem No Frost, zwróć uwagę na to, żeby nie zastawiać wentylatora.

Jedną z najbardziej popularnych przyczyn tego, ze lodówka musi pracować ciągle na pełnych obrotach jest jej zbyt częste otwieranie i pozostawienie uchylonych drzwi przez dłuższy czas. Pewnie doskonale znasz ten moment, kiedy przychodzisz do domu i zabierasz się do rozpakowywania zakupów. Najlepiej było, gdybyś przed otworzeniem lodówki zastanowił się przez moment, co chcesz zrobić.

Aby zapewnić optymalną prace lodówki i zmniejszyć pobór prądu, ustaw odpowiednią temperaturę chłodzenia. W chłodziarce powinna ona wynosić około 3-5 stopni Celsjusza, a w zamrażarce w granicy -18 stopni. Żeby utrzymywała się na stałym poziomie, pamiętaj żeby nie wkładać do lodówki ciepłych potraw.

 

 

Podziel się