Menu

Przygotuj miejsce na pralkę lub zmywarkę z nami

  1. Awaria pralki – typowe objawy

    Pralki to sprzęt, który w naszych domach jest używany najczęściej. W związku z tym, że stery prania same się nie wypiorą, pralki zużywają się stosunkowo szybko. Niektóre z awarii można z powodzeniem naprawić, inne są zupełnie nieopłacalne. Nasze podpowiedzi pozwolą ci postawić wstępną diagnozę, jednak naprawę lepiej zostawić fachowcowi, gdyż ktoś, kto nie zna się zupełnie na budowie pralki i zasadzie jej działania, może zrobić więcej złego niż dobrego. (więcej…)

  2. Pięć rad dotyczących wyboru sprzętu AGD do domu

    Kupując sprzęt AGD, powinieneś kierować się kilkoma ważnymi zasadami, które zdecydowanie ułatwią ci podjęcie decyzji. Najważniejsze, to zachować zdrowy rozsądek i nie kierować się tylko reklamami, opiniami zaciągniętymi z internetu czy radą sprzedawców. (więcej…)

  3. Naprawiamy czy kupujemy

    No i stało się… pralka nawaliła po raz kolejny… Stos brudnego prania rośnie w tempie ekspresowym. Nagle kończy się zapas czystych skarpetek, majtek, bluzek, spodni… “I niczego już nie ma… I niczego nie będzie…” jak mawiał kandydat Kononowicz. Generalnie – dramat! A do tego napięty budżet… czyli, jak to się ładnie nazywa, wieczna dziura w portfelu, którą pieniądze wychodzą, udając się w nieznane… Lub znane, tylko drogie… (więcej…)

  4. Piekarnik do kuchni. Jak wybierać?

    Na rynku dostępne są różne rodzaje piekarników, które pozwalają na dopasowanie odpowiedniego modelu do potrzeb i wymagań klienta. Decyzja o zakupie piekarnika powinna być przemyślana, uwzględniająca potrzeby użytkownika, wielkość kuchni, umiejscowienie piekarnika i jego funkcjonalności. Po pierwsze, powinieneś zastanowić się, czy potrzebujesz piekarnik samodzielny, który pozwoli zamontować się w dowolnym miejscu w kuchni, na przykład na słupku, w odpowiedniej wysokości, czy też wybierasz klasyczne rozwiązanie, gdzie piekarnik zintegrowany jest z płytą grzewczą. (więcej…)

  5. Lodówka idealna – czyli jakie funkcje powinna mieć?

    Zakup lodówki to nie jest prosta sprawa. Przekonują się tym ci wszyscy, którzy zaczynają analizować chłodziarki dostępne na rynku pod kątem kryteriów technicznych, przechodząc potem do wizualizacji, wnętrza, funkcji i wyposażenia. Nagle okazuje się, że lodówka lodówce nie jest równa, i nie tylko o wymiary tutaj chodzi. (więcej…)

  6. Lodówka – sprzęt bez którego trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię

    Bez lodówki nie ma dziś kuchni. No bo jak przechować żywność? Jak zabezpieczyć ja przed zbyt wysoką temperaturą otoczenia? Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze lodówki. Oczywiście, jej wielkością, układem wewnątrz, zewnętrznym wyglądem. Ale opcji do wyboru jest zdecydowanie więcej.

    Lodówkę nazywamy też chłodziarką. W sprzedaży dostępne są chłodziarki, chłodziarko – zamrażarki w różnych wersjach, wolnostojące i do zabudowy, jedno i kilkudrzwiowe. Jednym z kryterium podziału jest osiągana temperatura. Wg tego kryterium podziału możemy wybierać spośród lodówek, zamrażarek, chłodziarko – zamrażarek (wyposażonych dodatkowo w komorę zamrażania), urządzenia typu side by side – czyli dwa niezależnie działające, ale połączone ze sobą urządzenia oraz French Door, które nie są podzielone żadnym słupkiem, jak side by side, występujące w wersji trzy i czterodrzwiowej.

    Potencjalni klienci, przed zakupem porównują również parametry urządzeń, biorąc pod uwagę głównie klasę efektywności energetycznej, występującej w skali od A+++ do G. Jednak są jeszcze inne urządzenia warte uwagi, a mianowicie klasy klimatyczne, które warto brać pod uwagę, jeśli chce się, aby urządzenie pracowało wydajnie i  nie zużywało więcej energii elektrycznej niż to konieczne. Innym parametrem jest zdolność do utrzymywania temperatury bez zasilania,co ważne jest przy przerwach w zasilaniu energią elektryczną, dzięki temu parametrowi nie będziesz zmuszony do wyrzucenia całej zawartości lodówki czy zamrażarki do kosza,  zdolność zamrażania to najniższa temperatura, która ma wpływ na to, ile kilogramów żywności można w nim zamrozić jednorazowo.

    Urządzenia chłodzące różnią się też rodzajem czynnika chłodzącego, użytego  w produkcji. Są czynniki mniej i bardziej przyjazne środowisku naturalnemu, mające mniejszy, lub większy wpływ na powstawanie efektu cieplarnianego. Najczęściej spotykany czynnik i najmniej szkodliwy to R600a. Innym jeszcze parametrem jest ilość agregatów, użytych w urządzeniu. W sprzedaży najczęściej spotyka się urządzenia wyposażone w jeden agregat, ale dwa agregaty dają szansę na korzystanie z jednej tylko funkcji urządzenia, na przykład z korzystania tylko z lodówki, bez zamrażarki w chłodziarko – zamrażarce, lub odwrotnie.

     

    Przed zakupem lodówki dobrze zadać sobie pytanie o to, czego oczekujemy od lodówki.

    • jaka ma być duża i pojemna?
    • czy ma być pod zabudowę czy wolnostojąca
    • czy ma mieć jedne drzwi czy może więcej
    • czy ma być energooszczędna i przyjazna środowisku
    • jak będziemy z niej z korzystać
    • czy potrzebujemy zamrażarki i jak dużej

     

    Ale to tylko kropla w morzu. Bo do wyboru producenci dają nam też mnóstwo możliwości i funkcji, które mają ułatwić życie użytkownika. Dobrze wiedzieć, czego się oczekuje od sprzętu, bo zalew informacji dotyczący parametrów i funkcji użytkowych może nas pokonać. O funkcjach nowoczesnych urządzeń opowiemy w następnej odsłonie bloga.